keskiviikko 28. heinäkuuta 2010

Christopher Isherwood: Cabaret - Jäähyväiset Berliinille


Omaelämänkerrallinen teos kertoo kirjailijan lämpimästi muistelemista Berliinin vuosista 1930-luvulla. Se on tutkielma kaupungista tuon ajan ainutlaatuisena ilmiönä, joka kukistui Hitlerin nuostua valtaan. Teos ei ole Cabaret-yläotsikosta huolimatta se sama Bob Fossen näytelmämusikaalista ohjaama Oscarpalkittu saman niminen elokuva vuodelta 1972. Itse kabareessa käydään vain ohimennen, mutta se on ainakin nimenä omintakeinen vertauskuva Berliinille; kuin viettelevän, yliampuva ja kaksijakoinen öinen varietee-esitys.

Kirjailija asuu milloin missäkin; täyshoitolassa fraulein Schöderillä kuin ystävänsä perheen kanssa saman katon alla ja opettaa yksityisesti englantia saksalaisille oppilailleen. Aina hän ei ole itse kaupungissa, mutta palaa sinne aina kuin kotiinsa, niin kotimatkaltaan engalannista, kuin Itä-Meren rantojen huviretkeltä Pohjois-Saksasta. Ensimmäisten vuosien aikana hän tutustuu ja viettää aikaa myöskin Englannista lähteneen kabareetanssija Sally Bowlesin kanssa.

Minäkertoja tarkkailijan ja sivustaseuraajan osassa kuvaillee kirjan kaupunkiympäristöä ja ihmisiä yksityiskohtaisen kriittisesti, mutta ei halveksuen.
Loppujen lopuksi Isherwood jättää kaupungin hymyillen kauniina päivänä, vaikka hän tiesi jo hyvinkin mitä tuon kaupungin 'sielulle' tulisi käymän. Mutta eihän suurin osa kaupunkilaisista suhtautunut uhoaviin ja maan kohtaloksi koituneihin 'ruskeapaitoihin' kuin pelolla tai vähättelevällä huvittuneisuudella.
Ehkä väliinpitämättömyyden kuuluukin kauhistuttaa ja sen vaikutelman luominen jää täysin yksin itse lukijalle.

sunnuntai 25. heinäkuuta 2010

Das Leben der Anderen / Muiden Elämä (2006 Saksa)


Once upon time in divided Germany..

Stasi-vakooja (Ulrich Mühe) asettuu seuraamaan DDR ministerin silmätikuksi joutunutta taiteilijapariskuntaa, kerrostalon ullakolle. Menestyskirjailijan (Sebastian Koch) ja näyttelijä vaimon (Matina Gedeck)idyyli diktatuurin demonien siipien alla alkaa vähitellen hajoamaan kirjailijan kirjoittaessa demokraattisen tasavallan vastaisia kirjoituksia ja näyttelijättären pelehtiessä korruptoituneen kulttuuriministerin kanssa, vain säästääkseen pariskunnalle armoaikaa. Samalla asuntojen yltä arkea tarkkaileva diktatuurin silminä toimiva mies alkaa myötäelämään heidän ahdinkoa tavalla joka täyttää suorastaan 'ajatusrikoksen' merkit.

Stasin valvonta oli kaikessa laajuudessan kuin Orwellin fiktiossa 'Vuonna 1984' . Valvontakoneisto piti silmällä kansalaisten lojaaliuutta valtiolle ja dokumentoi kaiken vähänkin epäillyttävän. '
Vain työtään tekevä mutta kuitenkin DDR:lle uskollinen riviagentti näyttää hakevan vakoilutyöstään vain täytettä omaan yksinäiseen ja yllätyksettömään elämään.